Tips & Trucs

Hieronder staan enkele tips & trucs. Van veel voorkomende problemen tot handige programma's.

01. Gegevens overal toegankelijk.
De Cloud is tegenwoordig een populair woord voor alles wat op internet wordt opgeslagen. Dit kan gaan over e-mail, maar ook over online opslag van documenten en foto's, videos en audio.
Het voordeel van de cloud is dat als u internettoegang heeft, de data die u in de cloud heeft staan toegankelijk is.
Voor de opslag van bestanden in de cloud zijn vele diensten beschikbaar. Op de pagina Online Opslag staan een aantal diensten genoemd die gratis zijn en de mogelijkheid hebben om via de verkenner de bestanden te openen (dus zonder eerst naar de website te moeten gaan).

Behalve bestanden kunnen ook e-mail, contacten en agenda's in de cloud staan. E-mail en contacten zijn meestal gekoppeld, agenda's kunnen aparte diensten zijn.
Kijk voor meer informatie over de agenda's op Online Agenda's.
Een ander woord voor e-mail in de cloud is Webmail, kijk voor meer informatie over de mail bij tip 27 Overal uw e-mail bekijken.

02. Internet filmpjes downloaden.
Met Gemist Downloader kunt u filmpjes van video websites downloaden.
Het is mogelijk om filmpjes van de volgende websites te downloaden:
- Uitzending Gemist (Ned 1 - Ned 2 - Ned 3)
- RTL Gemist (RTL 4 - RTL 5 - RTL 7 - RTL 8)
- Youtube
- Nickelodeon.nl/Videos
Het is hierbij ook mogelijk om alleen het geluid te downloaden als MP3, dit is handig bij het downloaden van muziek.
Andere voordelen zijn dat het niet nodig is om bestanden te delen (bij het delen van auteursrechtelijk beschermde bestanden bent u strafbaar) en dat u minder kans heeft om valse bestanden of bestanden besmet met een virus te downloaden.

Bent u alleen geinteresseerd in het downloaden van Youtube, dan kunt u ook Youtube Downloader gebruiken.

03. Facebook tips.
Facebook is wereldwijd het meest gebruikte sociale netwerk, maar alles wat je op Facebook plaatst, doet, deelt, reageert of 'leuk vindt' kan door anderen gezien worden. Op de pagina Facebook tips staan een aantal tips voor het gebruik van Facebook.
Facebook heeft een basishandleiding beschikbaar gesteld waarin onder andere wordt uitgelegd hoe je kunt bepalen wat anderen van jou kunnen zien en hoe je met anderen kunt communiceren.

04. Ik kan geen bijlages van mijn e-mail openen.
In zowel Outlook Express, Windows Mail als Windows Live Mail is het standaard niet mogelijk om bijlages te openen of op te slaan.
Dit is een beveiliging om te voorkomen dat u onbedoeld een bijlage opent waar een virus in zit.
Hierdoor kan het gebeuren dat u een e-mail krijgt met een bijlage die u wel wilt openen, maar niet kan openen.
Op de E-mail Opties pagina staat beschreven hoe u deze beveiliging kunt uitschakelen en weer bijlages kunt openen.

05. Gratis Virusscanner.
Als u op zoek bent naar een goed alternatief voor Norton Antivirus of McAfee Virusscan, is de gratis virusscanner AVG een goede keuze.
AVG kan in het Nederlands worden geinstalleerd.

Daarnaast bieden de meeste makers van anti-virusprogramma's ook gratis programma's om andere schadelijke invloeden van buitenaf op te sporen.
Trend Micro biedt hiervoor een aantal tools en diensten waarmee behalve virussen ook zero-day lekken, schadelijke scripts en botnets kunnen worden gevonden.

06. Alternatief voor Microsoft Internet Explorer.
Als u niet tevreden bent over Microsoft Internet Explorer, kunt u Mozilla Firefox downloaden. Mozilla Firefox werkt met tabbladen waardoor u in 1 venster meerdere websites kan openen. Microsoft Internet Explorer zal vanaf versie 7 ook de mogelijkheid hebben om tabbladen te gebruiken.
ActiveX is een alternatief voor Java dat Microsoft zelf heeft ontwikkeld.
Firefox werkt niet met ActiveX. ActiveX wordt door Spyware makers veel misbruikt, Firefox heeft hier dus geen problemen mee. Nadeel is wel dat websites die ActiveX gebruiken niet juist worden weergegeven.
Een ander voordeel van Firefox is dat het mogelijk is om plug-ins te downloaden, waarmee u extra functionaliteit aan de browser kunt toevoegen.

07. Alternatief voor Microsoft Office.
Libreoffice is een alternatief voor Microsoft Office dat volledig open source is. Open source houdt in dat het toegestaan is om het programma gratis te gebruiken, en zelfs om het programma aan te passen. LibreOffice bevat o.a. een tekstverwerker, vergelijkbaar met Microsoft Word, een spreadsheet programma, vergelijkbaar met Microsoft Excel en een presentatie programma, vergelijkbaar met Microsoft Powerpoint.
LibreOffice heeft ook de mogelijkheid om Microsoft Office documenten te openen en zelfs om bestanden als Microsoft Office document op te slaan.
Het is ook mogelijk om LibreOffice zo in te stellen dat de documenten automatisch worden opgeslagen in het Microsoft Office bestandsformaat, zodat mensen die geen LibreOffice gebruiken, de bestanden toch kunnen openen.
Ga voor een uitleg over hoe dit gewijzigd kan worden en andere Libreoffice tips naar Opslag instellingen LibreOffice wijzigen.
Daarnaast heeft non-profit organisatie EducOO.org op basis van OpenOffice.org (de voorloper van LibreOffice) een kindvriendelijke Office pakket uitgebracht onder de naam OOo4Kids.

Gebruikt u toch liever Microsoft Office en bent u student of heeft u studerende kinderen, of bent u als medewerker verbonden aan een onderwijsinstelling, dan kunt u tegen gereduceerd tarief software bestellen.
Voor het basis- HBO- en universitair onderwijs gaat u naar Surfspot.nl.
Voor het voortgezet- en MBO onderwijs gaat u naar Slim.nl.

Heeft u een oudere versie van Microsoft Office (2000 - XP - 2003), dan kunt u Microsoft Office 2007 en Microsoft Office 2010 documenten openen na het installeren van het Compatibiliteitspakket.

08. Panorama foto's maken.
Als u een foto wilt maken maar het gehele object past niet op de foto, kunt u met Microsoft Image Composite Editor van meerdere foto's 1 panorama foto maken.
De foto's dienen mekaar dan wel te overlappen.

09. Spyware verwijderen.
Indien u plots een nieuwe toolbar in uw Internet Explorer heeft, uw browser crasht of als de startpagina van uw browser veranderd is zonder uw medeweten, dan heeft u waarschijnlijk spyware op uw computer. Maar zelfs als u niets merkt kan uw pc geïnfecteerd zijn. Steeds meer spyware die uitkomt houdt op de achtergrond uw surfgedrag in de gaten en gebruikt dit om een marketingprofiel te creëren welke wordt verkocht aan publiciteitsbedrijven. Als u denkt dat uw computer is besmet met spyware, dan kunt u met anti-spyware programma's proberen deze spyware van uw computer te verwijderen.
Een goed programma om spyware te verwijderen is Malwarebytes Anti-Malware.
Malwarebytes Anti-Malware is een gebruikersvriendelijk progamma dat zoekt naar schadelijke software en aan het einde van de scan kunt u gemakkelijk alle gevonden objecten verwijderen.
Een vergelijkbaar programma is SUPERAntiSpyware.

Tevens kunt u Ccleaner gebruiken om alle tijdelijke bestanden die door het gebruik op uw computer achterblijven te verwijderen.
Het is aan te raden deze bestanden met Ccleaner te verwijderen voordat u een virusscanner of anti-spywarescanner uw harde schijf laat scannen, zodat deze scanners niet ook al deze tijdelijke bestanden hoeven te scannen.

10. Anti-Spam.
SPAMfighter heeft in samenwerking met Microsoft de sterkste, veiligste en meest effectieve antispamtool op de markt gerealiseerd. Als u van alle spam in Outlook of Outlook Express af wilt, installeer dan SPAMfighter. Het is geheel gratis bij thuisgebruik. Alle binnenkomende mail wordt automatisch getest door SPAMfighter. Als het als spam herkend wordt, komt het in de spammap terecht. Als een onontdekte spammail binnen komt blokkeert u de mail met één druk op de knop. Binnen een paar seconden wordt de mail ook bij alle andere SPAMfighters in 200 landen/regio's geblokkeerd.

11. Alternatief voor Photoshop en/ of Paint Shop Pro.
Paint.Net is de doorontwikkelde versie van Paint dat met Windows wordt meegeleverd. In Paint.Net zijn een hoop nieuwe mogelijkheden die normaal alleen te vinden zijn in de duurdere foto bewerkingsprogramma's zoals Adobe Photoshop. Het is mogelijk om met lagen te werken. Als u een bewerking wilt uitvoeren, kunt u via de preview mogelijkheid zien wat het effect is voordat u het daadwerkelijk uitvoert.
Nadeel is wel dat er alleen met de formaten BMP, GIF, JPEG en TIFF gewerkt kan worden, maar met de WSRawPlugin is het mogelijk om ook foto's opgeslagen in het RAW-formaat te openen. Paint.Net is niet in het nederlands te downloaden, maar u kunt wel een Nederlandse languagepack downloaden. In het  menu Help -> Language kunt u dan de Nederlandse taal selecteren.
Voor het gebruik van Paint.Net is het wel noodzakelijk dat  het .NET Framework 4.0 geïnstalleerd is.

12. Venster uit beeld.
Als een venster buiten beeld is geplaatst, kunt u er met het muispijltje niet bij. Om dit venster toch in beeld te krijgen, kunt u het volgende doen:
Klik in de taakbalk ( ook wel startbalk genoemd ) met de rechtermuisknop op de knop die bij het venster hoort en klik op 'Verplaatsen'.
Gebruik nu de pijltjestoetsen op het toetsenbord om te bepalen waar het venster moet komen te staan. Als het op de juiste plaats staat, druk dan op de Enter-toets.

13. Printen in een DOS-programma.
Veel DOS-programma's ondersteunen geen USB waardoor het in die DOS-programma's niet mogelijk is om naar een USB-printer te printen.
Om toch in DOS-programma's te kunnen printen gaat u naar Start -> Printers en Faxapparaten.
Klik met de rechtermuisknop op de printer die u wilt gebruiken en kies 'Eigenschappen'. Ga naar het tabblad 'Poorten' en vink het vakje voor 'Printerpooling inschakelen' aan.
Vink de LPT-poort ( printerpoort ) die het DOS-programma gebruikt aan. Nu staan er dus twee vinkjes, 1 bij een LPT poort en 1 bij een USB poort.

Als u nu vanuit het pakket iets wil printen, gaat dit naar een printer-poort maar merkt Windows dat er op deze poort geen printer is aangesloten. Windows stuurt de printopdracht dan automatisch door naar de USB printer.

14. Gratis CD-DVD brandprogramma.
Met CD Burner XP is het gemakkelijk om CD's en DVD's te branden. Net als bij de bekende programma's is het ook mogelijk om MP3-bestanden direct naar een audio-cd te branden. CD Burner XP heeft ook een zoekfunctie om bestanden die u wilt branden te vinden.
Anders dan de naam doet vermoeden, is CD Burner XP ook geschikt voor Windows Vista, Windows 7 en Windows 8.
Voor het gebruik van CD Burner XP is het wel noodzakelijk dat  het .NET Framework 4.0 geïnstalleerd is.

15. Alternatief voor Windows Verkenner.
Free Commander is een programma dat lijkt op Norton Commander. Met Commander is het mogelijk om 2 mappen naast elkaar te bekijken. Ook is het mogelijk om aan 1 kant een map te bekijken, en aan de andere kant het voorbeeld van een foto te bekijken.

16. Foto's beheren.
Picasa is een uitgebreid programma om uw foto's te beheren. Het is zeer eenvoudig om een foto of een gehele map in Picasa te importeren. Picasa geeft u ook de mogelijkheid om op uw harde schijf te zoeken naar afbeeldingen.
Picasa zal alle foto's op jaartal sorteren en per map aangeven hoeveel foto's in de map zitten. Indien u een map geïmporteerd heeft in Picasa, zullen alle nieuwe foto's die u aan deze map toevoegd direct zichtbaar zijn in Picasa.
Ook is het in Picasa mogelijk om foto's per e-mail te verzenden of om een diavoorstelling te maken.

17. USB-stick synchroniseren.
Heeft u een USB-stick en wilt u hier gemakkelijk een back-up van maken?
Met Allwaysync is het eenvoudig om bestanden van 2 mappen met elkaar te vergelijken en met elkaar te synchroniseren. Als u een USB-stick op meerdere computers gebruikt, kunt u met Allwaysync de bestanden in een map op de harde schijf zetten. Het programma zorgt ervoor dat de nieuwste versies van de bestanden in alle mappen staan. Gaat een bestand verloren of ontstaat er een defect aan uw USB-stick of harde schijf, dan heeft u altijd de laatste versie in een andere map staan.
In het menu languages kunt u ook de Nederlandse taal selecteren.
Bij gebruik van een USB-stick kunt u Allwaysync zo instellen dat de synchronisatie start als de USB-stick op de computer wordt aangesloten.
De software is freeware.

18. Sneltoetsen.
Veel programma's hebben de mogelijkheid om met sneltoetsen efficienter te werken.
Het is dan niet nodig om steeds met de muis een functie aan te klikken.
Een aantal van deze sneltoetsen kunt u vinden via Sneltoetsen.pdf
Vaak kunt u de sneltoetsen ook vinden in de menu's van de betreffende programma's, achter de opties in de menu's staat vaak welke sneltoets u kunt gebruiken.

19. Afbeeldingen vergroten/verkleinen.
Bij het verzenden van foto's is het vaak makkelijker om de foto's te verkleinen. Dit kan bijvoorbeeld ook handig zijn als u foto's op internet wilt plaatsen, vaak zijn de foto's erg groot en duurt het verzenden erg lang. Als u meerdere foto's moet gaan aanpassen, kan dit een tijdrovende klus worden.
Met Image Resizer kunt u van meerdere foto's tegelijk het formaat aanpassen door met de rechtermuisknop op de geselecteerde foto's te klikken en te kiezen voor Resize Pictures.
Met de standaardinstelling behoudt Image Resizer de originele foto's en maakt een nieuwe verkleinde foto.\

20. RAW foto's bewerken.
Bij veel fotocamera's kunt u aangeven in welk bestandstype de camera de foto's moet opslaan. Als u kiest voor het jpg-bestandsformaat, is dat een bestandsformaat dat met vrijwel ieder foto programma geopend kan worden. Het jpg-bestandsformaat is ook zeer compact. Nadeel is wel dat er veel informatie verloren gaat die noodzakelijk is als u nog iets met de foto wilt doen. Met het RAW-formaat (bestandstype kan per merk camera verschillen) wordt deze noodzakelijke informatie behouden. Helaas kunnen niet alle fotobewerkingsprogramma's met het RAW-formaat werken.
Met het programma Raw Therapee kunt u foto's die in het RAW-formaat zijn opgeslagen openen en bewerken. Een aantal basisbewerkingen zijn:
- Belichting
- Ruisonderdrukking
- Lensvervorming
- Kleurverzadiging
- Helderheid
Het is met Raw Therapee ook mogelijk om na de basisbewerkingen de foto direct te openen met uw standaard fotobewerkingsprogramma.
Tevens is het via de knop Preferences mogelijk om de taal naar het Nederlands te wijzigen (hiervoor moet het programma wel opnieuw gestart worden).

Van Raw Therapee is ook een nederlandstalige handleiding beschikbaar.

21. NumLock automatisch aan.
Vindt u het handiger om het nummerieke toetsenbord te gebruiken, maar staat deze steeds uit nadat u uw computer opnieuw hebt opgestart?
Gebruik dan deze registersleutel om ervoor te zorgen dat het nummeriek toetsenbord automatisch aan staat als u uw computer aan zet.

22. Meerdere bestanden of mappen hernoemen.
Met de Windows Verkenner is het mogelijk om meerdere bestanden of mappen te selecteren en te hernoemen, Windows Verkenner zet dan automatisch een volgnummer in de bestandsnaam.
Met File Renamer is het mogelijk om bestanden en mappen te zoeken op gedeeltes van namen en deze delen aan te laten passen.

23. Meer lettertypes.
Wilt u graag een ander lettertype gebruiken dan de lettertypes die bij Windows zijn meegeleverd? Dan kunt u kijken op www.searchfreefonts.com of daar een lettertype is te vinden die geschikt is voor uw werk.
Op deze website kunt u ook testen hoe het lettertype er uitziet met een woord dat u wilt gebruiken.
De bestanden zijn opgeslagen in een zip-bestand. In dit zip-bestand zitten een aantal bestanden waaronder het lettertype. Het lettertype kunt u opslaan in de map Fonts in de Windows map.

Deze map kunt u vinden door in het startmenu in het uitvoervak de tekst '%systemroot%\fonts' te typen en te drukken op Enter.
In Windows XP vindt u het uitvoervak via Start -> Uitvoeren,
In Windows Vista en Windows 7 vindt u het uitvoervak rechtsonder in het startmenu.

24. Zet uw filmpjes op DVD.
Met Windows Live Movie Maker is het eenvoudig om foto's en video's in een film te zetten en deze vervolgens op DVD te branden.
Deze films kunnen ook gepubliceerd worden op internet of opgeslagen worden op de harde schijf of een usb-stick.
Ook is het mogelijk om de video's aan te passen met effecten, tekst weer te geven en muziek erbij te zetten.

25. Verwijder overbodige meegeleverde programma's.
Als u een nieuwe computer of laptop koopt, komt het vaak voor dat op deze computer of laptop een aantal programma's zijn meegeleverd die u niet zult gaan gebruiken. Een aantal van deze programma's zijn ook trial-versies waarvoor u na enkele weken of maanden moet betalen. Deze trial-versies zijn vaak te vervangen door gratis alternatieven.
PC Decrapifier zoekt deze programma's en kan deze van uw computer of laptop verwijderen.

26. Zicht op overvolle mappen.
Is uw harde schijf ook vol, maar weet u niet in welke mappen al deze bestanden zitten?
Met Treesize Free kunt u een map aanklikken en direct zien hoe groot de bestanden en mappen in deze map zijn.

27. Geluid bewerken.
Met Audacity kunt u geluid opnemen of geluidsbestanden bewerken. Audacity kan met meerdere sporen werken, dus geluidsbestanden mixen is ook geen probleem.
Als het geluidsbestand naar uw wens is, kunt u het exporteren naar een aantal gangbare bestandstypen. Het MP3-bestandstype is ook mogelijk, maar hiervoor is wel de LAME MP3 Encoder noodzakelijk.
Er zijn o.a. handleidingen voor Audicity gemaakt over de volgende onderwerpen:
- Installeren onder Windows
- Track balk.
- Menu balk.
- Knoppen balk.
- Geluid opnemen.
- Geluidsbestand exporteren.

28. Overal uw e-mail bekijken.
Bent u niet thuis en wilt u toch graag uw mail bekijken?
Bijna iedere internet- en e-mailaanbieder biedt hiervoor Webmail aan.
Daarmee kunt u overal met een internetverbinding uw e-mail bekijken.

29. Online betalen.
Tegenwoordig maken steeds meer mensen gebruik van Telebankieren, maar waar moeten we op letten als we gebruik maken van telebankieren?
Kijk op online betalen voor meer informatie over:
- Websites voor telebankieren
- Beveiligde verbindingen
- Online betaal methoden.

30. Computerwoordenboek.
Vaak leest of hoort u termen die met computers te maken hebben, maar heeft u geen idee wat deze termen betekenen.
Met www.computerwoorden.nl kunt u de betekenis van deze termen opzoeken.
Hier wordt duidelijk uitgelegd wat de termen inhouden.

31. E-mail overzetten.
Na de aanschaf van een nieuwe computer wilt u graag al uw document behouden. Het overzetten van uw documenten is meestal geen probleem, maar het overzetten van de e-mail inclusief accountinstellingen is lastiger.
Retina-X Studios heeft hiervoor het programma EZ eMail Backup ontwikkeld.
U installeert dit op uw 'oude' computer en maakt een back-up, vervolgens installeert u dit op uw 'nieuwe' computer en via de functie restore zet u alle e-mail inclusief instellingen op uw 'nieuwe' computer.
U kunt dit programma ook gebruiken om een back-up van uw computer te maken voor het geval u Windows onverhoopt opnieuw moet installeren, dit kan zelfs periodiek.

32. Mensen zoeken.
We hebben een aantal manieren om bekenden te zoeken, dit kan zijn via sociale netwerksites als Facebook, Hyves, Google+, LinkedIn en vele andere, maar ook is het mogelijk om contactgegevens te zoeken.
Via detelefoongids.nl is het mogelijk om te zoeken op naam of onderwerp in combinatie met een locatie. Er zijn echter nog uitgebreidere alternatieven waarbij het mogelijk is om alleen op postcode of het telefoonnummer te zoeken.
Het is ook mogelijk om deze vermeldingen aan te passen.
Kijk op mensen zoeken voor meer informatie over online mensen zoeken.

33. Blokkeer reclame op internet.
Tegenwoordig wordt op veel websites reclame weergegeven. Deze reclame kan een afbeelding zijn, maar ook een bewegend gedeelte op of zelfs over de website heen.
Om dit tegen te gaan zijn AdBlockers (Ad = advertenties + Blockers = Blokkeerders) beschikbaar. Deze herkennen de meeste soorten reclamemanieren die gebruikt worden op internet en blokkeren de weergave.
Voor de browsers Mozilla Firefox - Google Chrome en K-Meleon is Adblock Plus beschikbaar.
Voor Internet Explorer Simple Adblock beschikbaar.

34. Alternatieven voor iGoogle.
Google heeft bekend gemaakt per 1 november 2013 te stoppen met iGoogle.
Hoewel dit nog 16 maanden duurt, ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Tot nu toe kunnen de website waarop je een gepersonaliseerde startpagina kunt aanmaken niet tippen aan de mogelijkheden van iGoogle. Van de websites die beschikbaar zijn ben ik het meest tevreden over Symbaloo.
Op Symbaloo is het mogelijk een groot aantal knoppen aan te maken naar favoriete websites. In het midden is een actief blok waarin speciale knoppen hun informatie direct kunnen laten zien.
Ik heb een voorbeeld startpagina gemaakt waar iedereen gebruik van mag maken met een aantal nuttige links, nieuws en limburgs nieuws en sport nieuws en ict-nieuws.

35. Voorkom updates voor het uitzetten van uw computer.
Windows gaat vaak updaten als u uw computer uit wilt zetten. Hierbij wordt dan ook aangeraden om dit updaten niet te onderbreken. Dit updaten kan ook gebeuren als u uw computer opnieuw wilt opstarten. Om te voorkomen dat Windows eerst updates gaat installeren, kunt u als u alle venster heeft afgesloten, in plaats van af te sluiten via het Start-menu, op de toetsen Alt+F4 drukken. In het keuzemenu kunt u kiezen voor Afsluiten in plaats van Updates installeren en computer afsluiten.

36. Zelf een kalender maken.
U kunt met vele programma's zelf kalenders maken, maar deze programma's zijn vaak betaald. Met Microsoft Office Excel en met LibreOffice Calc is het ook mogelijk om een kalender te maken.
Voor beide programma's vindt u op deze website een bestand waarmee u alleen nog zelf foto's hoeft toe te voegen en de opmaak naar wens kunt aanpassen.
Kalender voor Microsoft Office Excel.
Kalender voor LibreOffice Calc.

37. Jezelf van Google verwijderen.
Als u via Google informatie over u zelf vindt waarvan u liever niet heeft dat dit openbaar is, kunt u tegenwoordig een formulier invullen om de gegevens uit de zoekresultaten te verwijderen.
In een zaak, aangespannen door een spanjaard, heeft het Europese Hof bepaald dat Google mensen de mogelijkheid moet bieden om een aanvraag in te dienen om uit de zoekresultaten verwijderd te worden. Volgens het Europese Hof ligt de verantwoordelijkheid bij Google, omdat Google de informatie uit diverse bronnen ophaalt en op één plaats weergeeft.

38. Vinkjes automatisch uit.
Bij veel programma's die je installeert wordt gevraagd om extra programma's of toolbars te installeren. Deze extra programma's zijn wel uit te vinken, maar vaak worden deze programma's onbewust meegeïnstalleerd of wordt gedacht dat het mee installeren van deze programma's noodzakelijk is.
Het programma Unchecky haalt automatisch de vinkjes weg om te voorkomen dat deze extra programma's worden geïnstalleerd. Deze extra programma's bevatten ook vaak malware/adware waardoor het surfgedrag kan worden bijgehouden en gerichte reclame kan worden aangeboden.

39. Afsluiten - Slaapstand - Sluimerstand.
Windows kent verschillende opties om de computer af te sluiten:
- Vergrendelen
- Afmelden
- Andere gebruiker
- Afsluiten
- Slaapstand
- Sluimerstand
- Hybride slaapstand (alleen Windows Vista en 7)

- Vergrendelen houdt in dat de huidige gebruiker ingelogd blijft en alle programma's open blijven staan, maar dat wel eerst de inloggegevens ingevuld moeten worden voordat verder gewerkt kan worden.
- Afmelden zorgt ervoor dat alle programma's worden afgesloten, indien nodig wordt gevraagd bestanden op te slaan en de huidige gebruiker afgemeld wordt, waarna een andere gebruiker kan inloggen.
- Andere gebruiker zorgt ervoor dat de huidige gebruiker ingelogd blijft en alle programma's geopend blijven, eventueel gewijzigde bestanden worden niet opgeslagen, vervolgens kan een andere gebruiker inloggen.
- Afsluiten zorgt voor het geheel afsluiten van de computer, alle programma's worden afgesloten en eventueel gewijzigde bestanden worden opgeslagen. Tevens worden mogelijk updates geïnstalleerd. Als de computer volledig is afgesloten wordt (vrijwel) geen stroom gebruikt.
- Slaapstand is een optie waarmee de computer heel snel 'afsluit' en 'opstart', alle programma's blijven actief en de bestanden worden niet opgeslagen. Het stroomverbruik is minder, maar bij stroomuitval zullen eventueel niet opgeslagen bestanden verloren gaan.
- Sluimerstand is bedacht voor laptops, als de accu leeg is, zouden niet opgeslagen bestand bij Slaapstand verloren gaan, maar bij sluimerstand worden instellingen en bestanden tijdelijk opgeslagen. Het 'afsluiten' en 'opstarten' van de computer gaat iets langzamer dan bij slaapstand, maar tijdens de slaapstand wordt (vrijwel) geen stroom gebruikt.
- Windows Vista en 7 kennen voor de desktop computers ook een Hybryde slaapstand, deze slaat alle bestanden en programma's op zoals ook gebeurt bij de sluimerstand, maar deze blijft wel stroom gebruiker zoals bij de slaapstand om de computer snel te herstarten.

Meer informatie over het gebruik van Slaapstand - Sluimerstand en Hybride slaapstand vindt u via de volgende links:
Windows Vista en 7.
Windows 8.x

40. iPhone schakelt van Wi-Fi naar Mobiel Internet.
Sinds iOS 9 heeft Apple een functie toegevoegd om bij een trage Wi-Fi verbinding over te schakelen naar Mobiel Internet.
Hiermee wil Apple de snelheid van de internet verbinding zo hoog mogelijk houden, maar het nadeel hiervan is dat de telefoon automatisch Mobiel Internet (3G of 4G) gaat gebruiken en u dus sneller uw databundel hebt verbruikt.
Deze functie is uit te schakelen door naar Instellingen -> Mobiel Internet te gaan en de optie Wi-Fi-assistentie uit te schakelen.

41. Android schakelt van Wi-Fi naar Mobiel Internet.
Sinds Android 4.3 hebben een aantal merken een functie toegevoegd om bij een trage Wi-Fi verbinding over te schakelen naar Mobiel Internet.
Hiermee willen deze merken de snelheid van de internet verbinding zo hoog mogelijk houden, maar het nadeel hiervan is dat de telefoon automatisch Mobiel Internet (3G of 4G) gaat gebruiken en u dus sneller uw databundel hebt verbruikt.
Deze functie is uit te schakelen door naar Instellingen -> tabblad Verbindingen -> Wi-Fite gaan en de optie Slimme Netwerkwissel uit te schakelen.

Let op: Computerservice Brassé kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor schade aan uw computer of uw bestanden door gebruik van de tips en trucs op deze pagina.