Online opslag

01. Algemeen
De Cloud is tegenwoordig een populair woord voor alles wat op internet wordt opgeslagen. Dit kan gaan over e-mail en contacten, online opslag van documenten en foto's, videos en audio, maar ook over agenda's
Het voordeel van de cloud is dat alles dat in de cloud is opgeslagen overal toegankelijk na het inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord op de betreffende website. Of u nu thuis bent, of op uw werk of onderweg, zolang u internettoegang heeft, is de data die u in de cloud heeft staan toegankelijk.
Voor de meeste smartphones zijn ook apps beschikbaar waarmee het mogelijk is om de betreffende clouddienst via de telefoon te bekijken.
Voor de opslag van bestanden in de cloud zijn vele diensten beschikbaar. Op deze pagina staan een aantal diensten genoemd die gratis zijn en de mogelijkheid hebben om via de verkenner de bestanden te openen en op te slaan (dus zonder eerst naar de website te moeten gaan).

02. Dropbox
Met Dropbox kunt u een map laten aanmaken op uw computer die steeds wordt gesynchroniseerd met een map die via de website van Dropbox kan worden bekeken.
U moet hiervoor wel inloggen op de website van Dropbox.
Tevens kunt u dit programma op meerdere computers installeren. Als u tijdens de installatie van Dropbox op al deze computers gebruik maakt van hetzelfde e-mail adres, zal Dropbox ervoor zorgen dat de inhoud van deze map overal gelijk blijft.
Met Dropbox kunnen hoofdmappen ook worden gedeeld met andere gebruikers, de map Public is voor iedereen (ook voor mensen die geen Dropbox hebben) toegankelijk.
Standaard krijgt u bij het gratis account 2 GB, maar als u gebruik maakt van de link op deze pagina, krijgt u 2,5 GB. Er zit geen limiet aan de grootte per bestand.
Tevens kunt u nog 500 MB extra verdienen door 5 van de 7 stappen uit te voeren op de Get Started pagina.
Via hoewerktdropbox.nl staan nog extra tips om nog meer ruimte te krijgen op dropbox en om dropbox nog efficiŽnter te gebruiken. Er zijn mensen die een limiet van 16 GB hebben gekregen.

Het is niet mogelijk om bestanden via de website te bekijken, als u op een locatie bent waar u via internet een bestand op dropbox moet bekijken, zult u dit bestand moeten downloaden. Foto's worden wel geopend en foto's die in de map Photos staan, worden in een foto-gallerij geopend.

03. OneDrive
Bij OneDrive is het mogelijk om een schijfletter in de verkenner te laten verwijzen naar OneDrive.
Log in op de website van OneDrive (hiervoor heeft u een hotmail, msn of live-account nodig) en klik links in het menu op Bestanden, zodat in de adresbalk een cid-code aan het einde van het adres komt te staan (dit is het gedeelte na het =-teken). Deze code is gekoppeld aan je persoonlijke bestanden, maar de toegang wordt bepaald door een inlognaam en wachtwoord.
Open vervolgens de verkenner en maak een netwerkverbinding aan.
Kies hierbij een beschikbare schijfletter en vul bij het pad het volgende adres in:
\\docs.live.net@SSL\DavWWWRoot\[cid-code].
Als alternatief kunt u ook gebruik maken van het gratis Gladinet Cloud Starter.

Bij OneDrive geldt een limiet van 7 GB en een limiet per bestand van 100 MB.
In OneDrive kunnen ook mappen worden gedeeld met andere gebruikers met een Live-account, u kunt ook bestanden en mappen instellen als Openbaar, deze zijn dan voor iedereen (ook voor mensen die geen OneDrive hebben) toegankelijk.

Microsoft Office documenten kunnen ook via de website van OneDrive worden aangepast, zelfs al heeft u zelf geen Microsoft Office op uw computer.
Let op: Deze versie bevat niet alle mogelijkheden die van Microsoft Office op uw computer.

04. Google Drive
Google biedt via Google Drive een online opslagdienst aan dat eigenlijk bedoeld is als online office pakket. Vooralsnog is het door Google niet mogelijk gemaakt om schijfletter in de verkenner te laten koppelen met Google Drive.
Wilt u toch gebruik kunnen maken van Google Drive via de verkenner, dan is dat mogelijk met Google Drive voor uw pc of met het gratis Gladinet Cloud Starter. Het is wel mogelijk om bestanden en verzamelingen (lees: mappen) te delen met andere gebruikers, u kunt ook bestanden en verzamelingen instellen als Openbaar, deze zijn dan voor iedereen (ook voor mensen die geen Google Drive hebben) toegankelijk.
Informatie over de data limieten van Google Drive vindt u op Beperkingen betreffende het formaat van Google-documenten.

Let op: Google Drive bevat niet alle mogelijkheden die u gewend bent van Microsoft Office op LibreOffice op uw computer.
Ook kunnen opdrachten of formules anders zijn dan u gewend bent, meer informatie hierover vindt u op Documenten, spreadsheets en dia's gebruiken.

05. Box
Bij Box is het met de gratis versie niet mogelijk om een schijfletter in de verkenner te koppelen aan Box.net.
Wilt u toch gebruik kunnen maken van Box via de verkenner, dan is dat mogelijk met het gratis Gladinet Cloud Starter.
Bij Box.net geldt een limiet van 5 GB en een limiet per bestand van 25 MB.
Heeft u al een Google account, dan kunt u zich aanmelden met het Google account.

Via de website is het mogelijk om bestanden te openen in een viewer, bestanden zijn dus niet online te bewerken.

06. SugarSync
Met SugarSync kunt u tijdens de installatie aangeven welke mappen u wilt synchroniseren met mappen die via de website van SugarSync kunnen worden bekeken. Dit kunnen geen verwisselbare schijven zoals USB-sticks en externe harde schijven zijn.
Tevens kunt u dit programma op meerdere computers installeren. Als u tijdens de installatie van SugarSync op al deze computers gebruik maakt van hetzelfde e-mail adres, zal SugarSync ervoor zorgen dat de inhoud van deze map overal gelijk blijft.
Met SugarSync kunnen hoofdmappen ook worden gedeeld met andere gebruikers, u kunt ook bestanden delen via een public link, deze zijn dan voor iedereen (ook voor mensen die geen SugarSync hebben) toegankelijk.
Ook kunt u nog 750 MB extra verdienen door de 6 stappen uit te voeren op de Getting Started pagina.
Bij SugarSync geldt een limiet van 5 GB en er is geen limiet per bestand.

Het is niet mogelijk om bestanden via de website te bekijken, als u op een locatie bent waar u via internet een bestand op dropbox moet bekijken, zult u dit bestand moeten downloaden.

Let op: Computerservice Brassť kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor schade aan uw computer of uw bestanden door gebruik van de tips en trucs op deze pagina.