Online Agenda's

01. Algemeen
De Cloud is tegenwoordig een populair woord voor alles wat op internet wordt opgeslagen. Dit kan gaan over e-mail en contacten, online opslag van documenten en foto's, videos en audio, maar ook over agenda's.
Het voordeel van de cloud is dat alles dat in de cloud is opgeslagen overal toegankelijk na het inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord op de betreffende website. Of u nu thuis bent, of op uw werk of onderweg, zolang u internettoegang heeft, is de data die u in de cloud heeft staan toegankelijk.
Voor de meeste smartphones en tablets zijn ook apps beschikbaar waarmee het mogelijk is om de betreffende clouddienst via de telefoon te bekijken.
Voor online agenda's zijn vele diensten beschikbaar. Op deze pagina staan een aantal diensten genoemd die gratis zijn.

02. Google Agenda
Met Google Agenda biedt Google een agenda functionaliteit aan die samenwerkt met vrijwel alle systemen.
U kunt meerdere agenda's beheren en ook agenda's delen met andere Google Agenda gebruikers.
Tevens is het mogelijk om mensen uit te nodigen voor een afspraak, maakt u ook gebruik van de contacten in Gmail, dan kunt u deze contacten op hun naam uitnodigen.
Als u de locatie van een afspraak invult, dan kunt u met behulp van uw smartphone direct vanuit de afspraak de locatie openen en de navigatie activeren. Uiteraard is het mogelijk om herinneringen te gebruiken en om terugkerende afspraken te maken.
Sinds kort is het zelfs mogelijk om het weerbericht voor de eerste 5 dagen weer te geven als u ook een standaardlocatie heeft opgegeven.
Voordeel van de Google Agenda in tegenstelling tot de Outlook.com Agenda en de iCloud Agenda is dat er verschillende opties zijn om de agenda af te drukken.

03. Outlook.com Agenda
Microsoft heeft met Outlook.com Agenda een goed alternatief voor mensen die liever de diensten van Microsoft gebruiken. Microsoft heeft net als Google zijn agenda functie geschikt gemaakt voor de meest gebruikte systemen.
De Agenda functie heeft gelijkwaardige functies en het weerbericht is in de Outlook.com Agenda al langer aanwezig.
Ook de functies voor het uitnodigen voor afspraken, herinneringen, terugkerende afspraken, gebruik van verschillende agenda's, agenda's delen en locaties zijn aanwezig.
Voordeel van de Outlook.com Agenda in tegenstelling tot de Google Agenda en de iCloud Agenda is dat de weergave via de website het hele scherm vult.

04. iCloud Agenda
Apple biedt via iCloud Agenda een online agenda aan die eigenlijk bedoeld is voor het gebruik met Apple apparaten zoals de iPad, iPod, Iphone of iMac. Om de agenda te syncroniseren zullen speciale apps of instellingen gebruikt moeten worden.
Functies voor het uitnodigen voor afspraken, herinneringen, terugkerende afspraken, gebruik van verschillende agenda's, agenda's delen zijn en locaties zijn aanwezig. De iCloud agenda heeft nog geen weerbericht geintegreerd.

05. Exchange Agenda
Mogelijk heeft uw werkgever een Exchange e-mail omgeving. Hiermee is het mogelijk om naast e-mail en contacten ook een agenda te beheren.
Deze Exchange omgeving heeft vaak ook een webmail-dienst, waarmee via een website de e-mail, contacten en agenda te raadplegen is. Meestal is het ook mogelijk om via smartphones en tablets de mail, contacten en agenda bij te houden.

06. Exporteren
Om agenda's te exporteren voor het gebruik in programma's die op de computer geÔnstlleerd kunnen worden of om over te schakelen naar een andere agenda is het mogelijk om agenda's te exporteren.
Hiervoor worden iCal-bestanden gebruikt. Deze bestanden hebben de extensie ics.

07. Google Agenda exporteren
Om Google agenda's te exporteren, klikt u rechtsboven op het tandwiel en vervolgens op instellingen.

Ga naar het tabblad Agenda's en klik op de agenda die geŽxporteerd moet worden.
Klik nu met de rechtermuisknop op en kies 'Doel opslaan als...' of 'Link opslaan als...' (afhankelijk van de browser).
Als dit bestand gedownload is, kan het worden geimporteerd in een ander agenda progamma of dienst.

08. Outlook.com Agenda exporteren
Om Outlook.com agenda's te exporteren, klikt u rechtsboven op het tandwiel en vervolgens op Opties.

Klik onder de kop 'Je herinnering- en agenda-instellingen bewerken' op de agenda die geŽxporteerd moet worden.
Klik nu onder de kop 'Delen' op 'Delen instellen'.
Klik nu op Link maken en vervolgens op de knop Maken onder 'Afspraakdetails weergeven'. Als u de de agenda beschikbaar wilt stellen aan anderen, kunt u ervoor kiezen om alleen te laten zien wanneer u bezet bent, klik dan op Maken onder 'Beschikbaarheidsinformatie weergeven'.

Selecteer nu in het veld 'Importeren in andere agendatoepassingen (ICS) het gedeelte achter 'webcals://' en klik hierop met de rechtermuisknop, wilt u de agenda importeren in een andere Internet-agenda, kies dan de link onder 'Weergeven in een webbrowser (HTML).

Kies de opties KopiŽren en open een nieuwe browser en plak dit in de adresbalk en druk op de Enter-toets.
Nu kunt u het ics-bestand opslaan en kan het worden geimporteerd in een ander agenda programma of dienst.

09. iCloud Agenda exporteren
Om iCloud agenda's te exporteren, klikt u links in de lijst met agenda's op het -icoontje.
Nu verschijnt een venster met de opties voor het delen van de agenda.

Zet een vinkje bij 'Publieke agenda' en selecteer vervolgens het gedeelte achter 'webcals://' en klik hierop met de rechtermuisknop.
Kies de opties KopiŽren en open een nieuwe browser en plak dit in de adresbalk en druk op de Enter-toets.
Nu kunt u het ics-bestand opslaan en kan het worden geimporteerd in een ander agenda programma of dienst.

10. Exchange Agenda exporteren
De meeste bedrijven die gebruik maken van een Exchange omgeving, maken gebruik van het e-mail programma Microsoft Outlook.
Met Outlook is het niet mogelijk om de agenda te exporteren met een ics-bestand. Hiervoor moet gebruik worden gemaakt van een csv-bestand (lijstscheidingstekens gescheiden waarden (Windows).
Klik in het menu Bestand op Importeren en exporteren.
Kies in het volgende venster de optie 'Naar een bestand exporteren' en klik op Volgende.

Kies nu de optie 'Door lijstscheidingstekens gescheiden waarden (Windows)' en klik op Volgende.

Nu moet worden aangeven waar het bestand moet worden opgeslagen.
Klik nu op Volgende en vervolgens op Voltooien.
Nu kan het csv-bestand het worden geimporteerd in een ander agenda programma of dienst.

11. Publieke agenda's importeren
Op de website MarkThisDate is het mogelijk om agenda's over de meest uiteenlopende onderwerpen te vinden en deze direct te importeren in uw agenda.
Onderwerpen zijn o.a. schoolvakanties, feestdagen, wedstrijddagen van sportwedstrijden.

Let op: Computerservice Brassť kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor schade aan uw computer of uw bestanden door gebruik van de tips en trucs op deze pagina.